Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății a amintit că sistemul sanitar este unul dintre elementele la care România nu a avut deloc performanțe în ultimii ani, ceea ce înseamnă că țara noastră a avut încă de la începutul pandemiei de coronavirus lipsuri considerabile. Tocmai de aceea comparațiile în cifre absolute între România și alte țări nu sunt corecte, spune Andrei Baciu, menționând ce măsuri a luat Ministerul Sănătății în ultimul timp.
Secretarul de Stat a mențonat că e nevoie de ambiție și exigență în gestionarea pandemiei, în ciuda resurselor medicale puține.
„Trebuie să admitem și condițiile preexistente și să știm cu ce mecanisme și instrumente se gestionează această pandemie în România. Trebuie să fim abițioși și exigenți, e o luptă la nivel internațional pe toate resursele care sunt limitate. Totuși, când se fac comparații, acestea trebuie să fie valide din punct de vedere științific. De exemplu, să se facă raportare la suta de mii de locuitori sau la milionul de locuitori, adică România versus statul x testează atât la suta de mii de locuitori sau atâția doctori la suta de mii de locuitori sau atâtea spitale sau atâtea paturi. Aceasta e o comparație corectă, nu să comparăm în cifre absolute. La finele fiecărui an, Comisia Europeană publică un raport inclusiv cu privire la partea de sănătate. Din nefericire, în ultimii ani, România a fost codașă în mai toate clasamentele. Cu acest sistem am intrat în această bătălie. Nu e ca și cum am avut cel mai performant sistem la nivel mondial și am avut o eroare de management”, s declarat Baciu.
Baciu a vorbit și despre măsurile luate recent de autorități în contextul pandemiei de coronavirus.
„Lucrurile se accelerează și cu o viteză tot mai mare. Toate țările europene ajung să depășească recorduri în fiecare zi. (…) Și noi, la Ministerul Sănătății, am suplimentat măsurile pentru fiecare scenariu în parte. Ieri au fost alocate, din Fondul de rezervă, 570 de milioane suplimentare pentru tot ceea ce înseamnă activități specifice pentru gestionarea pandemiei, de cealaltă parte, activități legate de testare și vaccinare. Au fost alocate 65 de milioane pentru achiziția de Remdesivir. Dacă vorbim de partea logistică: alocarea de paturi suplimentare; numai la București 100 de paturi. De fapt, s-a suplimentat numărul paturilor ATI pentru fiecare regiuni. De asemenea, se identifică rezerve pentru toți pacienții: 10%, respectiv 15% pentru paturile la ATI”, a declarat Andrei Baciu, pentru B1 TV.